Sedm a půl měsíce bez vlaků. Výluka mezi Brnem a Náměští

30.04.2024 14:37

Na české železnici vypukne v úterý jedna z největších letošních výluk. Na sedm a půl měsíce se zcela zastaví provoz v úseku Rapotice – Střelice na trati z Brna do Jihlavy. Po konci výluky má dojít ke zprovoznění celého modernizovaného úseku z Brna do Zastávky u Brna.

O výluce informují na svých stránkách České dráhy a organizátor veřejné dopravy v Jihomoravském kraji KORDIS JMK. Omezení skončí až s nástupem nového jízdního řádu, a to 14. prosince.

Podle výlukového opatření budou nahrazeny všechny rychlíky a spěšné vlaky mezi Brnem a Náměští nad Oslavou nahrazeny autobusy, u dvou párů spojů R 624/R 654 a R 655/R 625 bude nutný přestup již v Jihlavě.

Důvodem výluky jsou práce na modernizaci trati v úseku ze Střelic do Zastávky u Brna. Po jejím dokončení bude z Brna až do Zastávky u Brna kompletně elektrická dvoukolejná trať. Proměna necelých deseti kilometrů vyjde na 3,1 miliardy korun. Dokončení modernizace umožní zvýšit rychlost vlaků a zavést přímé elektrické příměstské vlaky na frekventované relaci mezi Brnem a Zastávkou u Brna.

120 k/h s ETCS

S nimi Jihomoravský kraj počítá od změny jízdního řádu, půjde o RegioPantery Českých drah. Na trati po instalaci ETCS stoupne rychlost na 120 km/h. Detailně je stavba popsána v informačním letáku.

Zdroj: Doprava