Alstom dodá další vlaky pro S-Bahn v Hamburku

14.09.2021 12:24

Oproti již dodaným jednotkám projdou mírnými úpravami, budou mít větší prostor pro přepravu kol, umožní automatické vedení vlaku.

Deutsche Bahn modernizuje provoz městských a příměstských vlaků S-Bahn v Hamburku o dalších 64 souprav řady 490, které si v roce 2013 objednal u Bombardieru.

Na využití opce se dohodl se společností Alstom, která letos převzala aktivity Bombardieru v kolejové technice. Zakázka má hodnotu zhruba půl miliardy eur, nové soupravy se budou vyrábět v závodě v Hennigsdorfu u Berlína.

Třívozové jednotky mají stejnou podobu jako ty dříve dodané, Alstom ale slibuje některá vylepšení. Nově bude uprostřed multifunkční prostor pro přepravu jízdních kol, stejně tak vyhrazené prostory pro přepravu cestujících s omezenou mobilitou.

Poprvé půjde také o vlaky pro S-Bahn, které budou vybaveny zabezpečovačem ETCS Baseline 3 Release 2 a také automatickým vedením vlaku (ATO). Podle dopravce to umožní častější provoz souprav a zkrácení intervalů mezi jednotlivými vlaky. Dosud po druhém největším německém městě jezdí 82 jednotek řady 490.

Zdroj: Doprava