Autovlaků na Slovensko začíná využívat více lidí

09.04.2017 09:54

- Počet lidí, kteří se nechají přepravit s osobním autem vlakem na Slovensko, v posledním roce meziročně vzrostl o deset procent. České dráhy ve spolupráci se slovenským dopravcem Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) přepravily 16 000 osobních automobilů a motocyklů. Největší meziroční růst zaznamenali dopravci na lince do východoslovenského Humenného.

 

"

 

"Největší nárůst jsme zaznamenali u nejmladší linky mezi Prahou a Humenným, tedy na samý východ Slovenska. Počet přepravených osobních automobilů a motocyklů na této lince překročil za loňský rok 1900 vozidel, což představuje více než dvojnásobek přeprav oproti roku 2015," uvedl člen představenstva ČD odpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán.

Autovlaky do Košic, Humenného a Popradu

 

V minulosti ČD provozovaly během letní sezóny rovněž autovlak do Splitu.

 

Podle Karola Martinčeka z představenstva ZSSK využívají autovlak především lidé cestující za prací do zahraničí, nebo ti co z východního Slovenska pokračují dále automobilem za rodinami. Autovlak už rovněž vícekrát využili například fanouškové automobilových veteránů, nebo větší skupiny motorkářů.

 

Autovlakem mohou cestující přepravovat osobní automobily do maximální výšky 1,55 metru na dolní plošině železničního valníku a do dvou metrů na horní plošině. V tomto případě musí být šířka střechy maximálně 1,35 metru, uvedly ČD. Maximální povolená hmotnost vozidel do 1,6 m je 1 500 kilogramů včetně nákladu.

Zdroj:  denik.cz