AŽD Praha koupí osiřelou trať

07.11.2015 10:56

Tuzemský výrobce zabezpečovací techniky AŽD Praha má nakročeno ke koupi některé ze dvou nevyužívaných železničních tratí. Nabídku společnosti vybrala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) jako nejvýhodnější v soutěžích na prodej tratí z Čížkovic do Obrnic u Mostu a z Dolního Bousova do Kopidlna. Nabídky musí ještě schválit správní rada státní organizace, ministerstvo dopravy a vláda.

 

„Plánujeme trať využívat pro zkoušky nových technologií, zejména satelitních, protože takovéto zkoušky se v běžném provozu dělat nemohou,“ řekl mluvčí generálního ředitele AŽD Praha Jiří Dlabaja.

 

Dokud o prodeji nevyužitých tratí definitivně nerozhodnou orgány státní správy, nebude společnost uvádět, kolik za jednotlivé tratě nabídla. Jako nejnižší sumu nicméně SŽDC v tomto kole prodeje požadovala 1,38 milionu korun za trať do Kopidlna a téměř 5,6 milionu za trať Čížkovice - Obrnice.

 

Kromě zkoušení železničních zabezpečovacích systémů hodlá AŽD trať nabídnout potřebám železničních dopravců, pokud budou mít zájem na ní provozovat nepravidelné nostalgické jízdy historickými soupravami. „Případně ji bude možné využít pro dopravní obslužnost obcí, které protíná,“ dodal Dlabaja.

Zdroj:  E15