AŽD Praha zvýšila zisk

27.05.2021 09:09

 - Firma AŽD Praha od října 2019 do konce září 2020 zvýšila čistý zisk meziročně o 20,3 procenta na 939,4 milionu korun. Obrat společnosti stagnoval na 8,6 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy podniku uveřejněné ve Sbírce listin. AŽD Praha je dodavatelem a výrobcem zabezpečovací, telekomunikační, informační a automatizační techniky především pro dopravní stavby.

"Jsem rád, že dobrými výsledky navazujeme na pozitivní vývoj let minulých. A to přes to, že se více než polovina roku odehrávala v období pandemie koronaviru. Ta nám připravila překážky a překvapení, které jsme historicky nikdy neviděli, nikdy jsme se s nimi nemuseli střetávat a nikdy je nemuseli řešit," uvedl ve zprávě generální ředitel společnosti Zdeněk Chrdle.

V železniční dopravě byly loni podobně jako v předešlých letech největšími zákazníky AŽD Praha firmy Správa železnic, České dráhy nebo ČD Cargo. V silniční dopravě společnost instalovala například světelné signalizační zařízení v Praze, Brně nebo v tunelu Pohůrka na dálnici D3. "Soustředili jsme se zejména na rozvoj a dodávky kamerových systémů a systémů pro detekci dopravních přestupků nejen na silnicích, ale i na železničních přejezdech," uvedla dále firma ve výroční zprávě.

AŽD Praha patří mezi největší firmy v oboru zabezpečovací techniky na českém trhu. Podnik má pouze český kapitál. Na konci září 2020 v něm pracovalo 1763 lidí, meziročně o 40 více.

Firma má v zahraničí 11 dceřiných společností, z toho čtyři na Slovensku a po jedné v Bulharsku, Srbsku, Bělorusku, Chorvatsku, Bosně a Hercegovině, Turecku a Polsku.

Zdroj: čtk