Bermudský trojúhelník

27.11.2017 19:57

O tom, jak čilý ruch kdysi panoval na malých lokálních železnicích a jaká je situace dnes, vypráví pozoruhodný celovečerní dokument Záhada lokálek. Jeho tvůrci byli pečliví a posbírali cenné archivní záběry, udělali dotáčky a nabízejí unikátní svědectví o stavu českých lokálek.

 

"

 

Svižný provoz dobových „mašinek“ kontrastující se záběry dnešních zarostlých kolejí a opuštěných vlakových stanic a nádraží vyvolává nostalgii, ale hlavně palčivé otázky. Týkají se odlivu lidí z vesnic a městeček, ubývání pracovních příležitostí a pustnoucí železniční sítě. Do odpovědí se možná vrchním šéfům železniční dopravy či ministerstva příliš nechce.

 

Jedno je jisté – státní ambicí je sunout dopravu na silnice. Proč se ruší regionální železnice a proč je pro některé instituce téma lokálek tabu? Chcete-li pomoci tvůrcům uvést dokument do širší distribuce a otevřít veřejnou diskuzi o tratích, vlacích, nádražích i silnicích, můžete tak učinit i prostřednictví známého crowfoundingového webu, kde najdete i ukázku z filmu. Stojí za to.

Zdroj: denik.cz