Blansko zdobí Glum

12.02.2018 10:04

Podchod pod hlavním železničním nádražím v Blansku nově zdobí výtvory sprejerů, které připomínají jeskyně. Město je totiž vstupní branou do chráněné krajinné oblasti Moravský kras, v níž je přes tisíc jeskyní.

            Podchod dělal léta Blansku velmi špatné jméno. Jeho zdi byly totiž posprejované, polepené plakáty a jejich útržky a občas to v něm silně páchlo.

            Blanenská radnice se na úpravě tohoto frekventovaného prostoru domluvila s jeho majitelem, kterým je Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Město na projekt poskytlo 18 000 korun.

            Podchod nechalo vybílit a pak si pozvalo sprejery, aby jej vyzdobili. Na zdech jsou nově krápníky s neandertálcem, na procházející pokukuje speleolog nebo netopýr.

            Asi největší zajímavostí je malba s Glumem v nadživotní velikosti, což je jeden z hrdinů ze známé knižní a filmové trilogie Pán prstenů.

            „Počítáme s jistou solidaritou mezi sprejery, tedy že si vzájemně nebudou ničit své výtvory. Snad nám podchod vydrží v tom stavu, v jakém jej máme nyní,“ řekl Právu blanenský starosta Ivo Polák (ČSD).

 

Zdroj: Právo