Brno - Líšeň už není kulturní památkou

18.09.2016 17:54

- Ministerstvo kultury zrušilo status kulturní památky pro bývalou místní železniční dráhu Brno - Líšeň, kterou má ve správě Technické muzeum v Brně. Chystá se ji předat Brnu, které zde chce postavit dvoukolejnou tramvajovou trať pro obsluhu nové zástavby v jižní části Líšně. Smyčka má být v areálu muzea, kde stojí sbírka historických tramvají včetně vozů z počátku 20. století, vyplývá z rozhodnutí ministerstva.

Díky obnovenému napojení muzea bude možné historické vozy lépe udržovat a také je předvádět veřejnosti. Muzeum areál v Líšni včetně bývalé dráhy převzalo v roce 1973 a do roku 2002 se snažilo udržovat trať sjízdnou. Poté se však sesunul podmáčený násep a od té doby je jednokolejná trať nesjízdná a areál muzea odříznutý od brněnské tramvajové sítě. Sběrači kovů navíc částečně rozebrali koleje a celkově je trať v dezolátním stavu. Kulturní památkou byla prohlášená v roce 1995.

Místní dráha Brno - Líšeň zahájila parní provoz v roce 1905, v roce 1942 se stala majetkem provozovatele brněnských tramvají. Trať byla elektrifikovaná a tramvaj zde jezdila do roku 1964. Od té doby jezdí jen na Stránskou skálu a úsek dlouhý 2,6 kilometru byl od tramvajové sítě odpojený.

Napojení na kolejovou síť umožní muzeu nejen historické vozy předvádět, ale za pomoci dopravního podniku i lépe opravovat a konzervovat. "Obnova trati umožní přepravu po vlastní ose do ústředních dílen v Medlánkách. Odstraní se riziko spojené s přepravou sbírkových předmětů na silničním traileru, zejména při vykládce a nakládce na něj," píše se v rozhodnutí ministerstva. Podle něj se podstatně sníží náklady na tuto přepravu.

Pokud by se stihla trať postavit do roku 2019, bylo by možné vozidla prezentovat při plánovaných oslavách 150. výročí MHD v Brně. V líšeňském depozitáři by také mělo vzniknout "kolejové lapidárium", kde budou k vidění pozůstatky po původní dráze. V Líšni je aktuálně přes 60 kolejových vozidel z bývalého Československa. Dříve zde byla i nekolejová vozidla, která se přesunula po získání nových depozitářů do Řečkovic.

Zdroj: čtk