ČD Cargo může na rakouské koleje

04.09.2017 16:56

Železniční společnost ČD Cargo dostala od rakouského ministerstva dopravy povolení k provozu na tamních kolejích. Firma tak může začít provozovat vlaky bez omezení. Země je první, kde ČD Cargo licenci získalo.

 

Rakousko považujeme za perspektivní trh, přepravujeme tam poměrně velké množství zboží a je tedy logické, že do budoucna tam uvažujeme o provozu vlastních vlaků,“ sdělil deníku E15 předseda představenstva ČD Cargo Ivan Bednárik.

 

Rakouské povolení umožní nákladním vlakům v české režii zajet až na rakousko-italské nebo rakousko-slovinské hranice, popřípadě až do slovinského přístavu Koper. ČD Cargo se snaží expandovat i do jiných zemí, volí k tomu ale odlišné strategie.

 

Například v Polsku drží licenci na dceřinou společnost Koleje Czeskie, které se daří zvyšovat objem nákladu. Loni přepravila přes dva miliony tun, především rud a uhlí. Do Německa a na Slovensko jezdí vlaky českého Carga ve spolupráci s jinými dopravci, kteří mají tamní licenci.

 

Zahraniční přepravy nabývají pro nákladní dceru Českých drah na významu i proto, že ztrácí pozice na domácím trhu. Loni celkový objem přeprav firmy klesl z předloňských 66,4 milionu tun na 65,5 milionu tun. Český trh přitom zvětšil objem o milion tun na 98 milionů tun.

 

Kromě zahraniční konkurence typu společností PKP Cargo nebo Rail Cargo Austria čelí ČD Cargo i menším tuzemským dravcům, například Unipetrolu Doprava či EP Cargo.

 

Zdroj :E 15