České dráhy loni přepravily zhruba 170 milionů cestujících

11.02.2016 20:03

- Počet přepravených cestujících ve vlacích Českých drah se již třetím rokem drží kolem hodnoty 170 milionů ročně. Výluky a uprchlická krize sice oproti předloňsku způsobily mírný pokles, rozdíl se však rovná počtu osob přepravených za jeden den, tedy přibližně 400 tisícům. Meziročně rostly přepravní výkony i tržby, a to díky pozitivnímu trendu v dálkové dopravě.

 

Služeb státem vlastněného dopravce, který jako jediný operuje síťově na celém území, loni využilo konkrétně 169,716 milionu zákazníků. Ti mu zůstali věrní navzdory masivním výlukám na tratích, které postihly především regionální dopravu. „V některých dnech jsme místo vlaků vypravili 700 až 800 náhradních autobusů. To pochopitelně zákazníkům komplikuje cestování. Když k tomu přičteme s tím související zpožďování, je kvalita služby výrazně horší, ačkoliv na tom my neneseme žádnou vinu,“ vysvětluje Michal Štěpán, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Velmi pozitivní trend vykázala loni dálková doprava. „Mezi Prahou a Ostravou nám meziročně přibylo cestujících o téměř 14 procent, růst v řádech desítek procent vykázala i linka Praha – Brno a mezinárodní doprava s Rakouskem se díky railjetům a propagaci na rakouské i naší straně zvedla v některých měsících o 60 až 70 procent. Z toho je zřejmé, že vlaková doprava má v tomto segmentu velký potenciál a že ho umíme využít,“ doplňuje předseda představenstva a generální ředitel ČD Pavel Krtek. „Nárůsty v dálkové, ale také v příměstské dopravě, dokázaly kompenzovat ztráty způsobené výlukami. Nebýt uprchlické krize, dočasného zastavení dopravy s Maďarskem a neustálých spekulací o zastavení dopravy s Rakouskem, byl by celkový výsledek mnohem lepší. Bohužel, příliv migrantů do Evropy a teroristické útoky v Paříži mezinárodní dopravu výrazně negativně ovlivnily,“ uvedl dále.

Tržby z přepravy cestujících nicméně meziročně vzrostly, a to v řádu desítek milionů korun. Důvodem je fakt, že lidé začali vlaky více využívat pro dlouhé cesty, průměrná přepravní vzdálenost meziročně vzrostla o 3,4 procenta na 42,25 kilometru.

Zdroj: Doprava