České dráhy modernizují další vozy

18.05.2021 08:42

České dráhy pokračují ve velké modernizaci vozů řady Bmz, které používají hlavně pro dálkovou dopravu. Aktuálně běží modernizace třicet vozů.

Nyní se připravuje modernizace dalších 35 vozů Bmz 232. V budoucnu plánujeme také doplnění klimatizace a informačního systému do 27 vozů Bmz 234,“ potvrdil mluvčí Českých drah Robert Pagan.

Aktuálně v dceřiné firmě DPOV běží úpravy třiceti vozů řad 225 a 226. Dostávají nový audiovizuální informační systém, elektrické zásuvky včetně USB portů, klimatizaci, wi-fi a centrální zdroj enegrie. Nové bude čalounění, rezervační systém, rozvody, akustická a vizuální signalizace pohybu nástupních dveří nebo LED osvětlení.

Podle firemního časopisu Českých drah Železničář je součástí modernizace i sjednocení řad vozů na Bmz 226. Skončit má na podzim letošního roku. „S osobními vozy Bmz 226 počítáme po modernizaci především na expresní spoje do Českých Budějovic a Lince (linka Ex7),“ dodal Pagan.

České dráhy mají ve flotil aktuálně 188 osobních vozů Bmz celkem devíti různých řad. Část koupily v minulosti už použité od rakouských spolkových drah ÖBB. Řady 241 a  245 byly zakoupeny jako nové od společnosti Siemens.

Z vozů Bmz se postupně staly jedny z nejrozšířenějších vozů v dálkové dopravě na české železnici, v minulosti je nakupoval v Rakousku také RegioJet.

Zdroj: Doprava