České dráhy převzaly čtyři nové Vectrony

06.02.2024 14:52

České dráhy převzaly v těchto dnech od leasingové společnosti RSL čtyři nové lokomotivy Siemens Vectron. Jde o první stroje z letošní série, do konce roku by měl státní dopravce obohatit svou flotilu o dalších 18 Vectronů. Tím se naplní rámcový kontrakt s RSL na pronájem 50 těchto lokomotiv.

„Nahradíme jimi starší lokomotivy bez ETCS na tratích, kde bude provoz pod dohledem nového zabezpečovacího zařízení od 1. ledna 2025 povinný. Zároveň zajistíme našim strojvedoucím lepší pracovní podmínky,“ uvedl šéf Českých drah Michal Krapinec.

České dráhy Vectrony využívají především na mezistátních relacích. Jsou nasazovány na vlaky od Flensburgu na německo-dánských hranicích po Budapešť, jezdí do Varšavy i Žiliny. Nasazovány jsou například i na Západní expres, Krušnohor nebo Slovácký expres.

„Budeme jimi postupně nahrazovat 46 let staré stroje řady 151 na spojích z Prahy do Bohumína a Žiliny a nejpozději od prosincové změny jízdního řádu nahradí také lokomotivy 380 na spojích do Budapešti,“ doplnil člen představenstva pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Zdroj: Doprava