České dráhy pro jižní Čechy koupí vlaky za 1,8 miliardy korun

09.11.2019 10:42

České dráhy získaly v Jihočeském kraji jistotu povozu na dalších deset let. S krajem dnes podepsaly celkem tři dlouhodobé smlouvy na zajištění železniční dopravy. Dopravce získal zakázky přímo poté, co kraji zkrachovaly soutěže. Dráhy se zavázaly investovat do nových vozidel pro jižní Čechy přes 1,8 miliardy korun.

„Do jižních Čech nakoupíme celkem 10 dvoudílných elektrických a sedm dvoudílných motorových jednotek, které budou klimatizované a nabídnou wifi připojení k internetu, zásuvky pro dobíjení drobné elektroniky, LCD informační panely a bezbariérové toalety. Kromě toho počítáme i s modernizací stávajících vozidel,“ uvedl šéf Českých drah Václav Nebeský.

Smlouvy jsou na tři soubory: motorovou trakci, elektrickou trakci a trať Tábor – Bechyně s unikátním napájecím systémem. Smlouvy jsou v režimu netto, tedy zodpovědnost za tržby a cenotvorbu nesou dráhy, v jižních Čechách tak nehrozí tahanice známé z jiných krajů o uznání drážního tarifu.

„Dobrou zprávou pro naše občany je, že jsme pro ně od poloviny prosince objednali více spojů. Například vyjedou nové spěšné vlaky ze Strakonic přes Písek do Tábora a z Jindřichova Hradce do Českých Budějovic, jinde dopravu posílíme. Celkem se rozsah objednávky meziročně zvyšuje zhruba o 13 procent,“doplnil krajský radní pro dopravu Jiří Švec.

Zdroj: Doprava