České dráhy vypsaly tendr na dodávku čteček e-knih

28.01.2014 10:07

Železniční dopravce poptává okolo 4 tisíc elektronických čteček. Od prosince mají začít sloužit strojvůdcům a učinit tak přítrž stohům papírů v kabinách lokomotiv.

 

Vedení Českých drah se rozhodlo, že vybaví stojvůdce elektronickými čtečkami. Zakázka, jejíž odhadovaná hodnota činí 14,04 milionů Kč bez DPH, se objevila ve Věstníku veřejných zakázek koncem minulého týdne. Dopravce plánuje pořídit zhruba 4 tisíce čteček, cena jedné by tak neměla přesáhnout 4247 Kč včetně DPH.

 

Dodavatelé mají možnost zasílat své nabídky do 12. března. Železničáři chtějí mít čtečky k dispozici již koncem letošního roku. S celostátním termínem změny jízdních řádů v prosinci by měli být čtečkami vybaveni všichni strojvůdci Českých drah. V čtečkách budou nahrány dokumenty, které v současné době mají strojvůdci k dispozici pouze v tištěné podobě. Do elektronické podoby tak poputují technické informace o tratích, vyhlášky, předpisy, schémata lokomotiv a další dokumenty.

 

Má to hned několik výhod, například snížení nákladů na tisk, snadnou aktualizaci nebo zlepšení pracovních podmínek strojvedoucích, uvedl pro deník E15 tiskový mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Podle něj se dopravce rozhodl upřednostnit čtečky před tablety, protože jsou šetrnější k očím.

Zdroj: Doprava