Česko zřejmě nestihne vyčerpat dotace na obnovu železnic

17.02.2014 11:57

Česká republika nejspíš nestihne vyčerpat evropské dotace na modernizaci železnic, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad. Ministerstvo dopravy podle něj o projektech mimokoridorových tratí rozhodovalo netransparentně. Podle NKÚ se provinila také Správa železniční dopravní cesty. Kontroloři se zaměřili na financování modernizace železničních tratí mimo síť Trans European Network - Transport, tedy mimo hlavní koridorové tratě, a to od roku 2009 až do současnosti. Soustředili se především na elektrizaci železničních tratí.

Evropská komise na modernizaci železnic vyčlenila během tohoto období celkem 393,5 milionu eur, ke konci roku 2012 však byla podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) proplacena včetně záloh zhruba jen třetina alokovaných prostředků.

"Certifikovány byly jen výdaje ve výši 40,6 milionu eur, tedy 10,3 procent alokace. Hrozí tedy, že Česká republika nestihne do konce programového období dotace na modernizaci železnic vyčerpat," uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková.

 

Zdroj:https://ekonomika.idnes.cz/cesko-prijde-o-dotace-na-modernizaci-zeleznic-fa1-/eko-doprava.aspx?c=A140217_082933_ekonomika_maq