Českým drahám přibývají mezi Prahou a Berlínem cestující

10.04.2015 20:10

 

- Národní dopravce České dráhy, zaznamenává meziročně zvýšený zájem cestujících o spoje mezi Prahou a Berlínem. Cestujících mezi oběma hlavními metropolemi přibylo v řádu desítek procent, více cestujících jezdí také mezi Prahou a Drážďany.

Z pozice dopravce se jedná o velice lukrativní trasu, o kterou v minulosti projevil zájem i RegioJet Radima Jančury. Deutsche Bahn nicméně uzavřelo několikaletý kontrakt s ČD, které považuje za důvěryhodnějšího dopravce, což firma koncem roku 2013 uvedla ve firemním věstníku a zaměstnaneckém periodiku.

Nové cestující do vlaků láká především stále se zkracující jízdní doby, velkou měrou se pak na obsazenosti jednotlivých spojů podílí i nová nebo modernizovaná vozidla. Na lince operují jak DB tak i ČD. Svůj spoj zde provozuje i MÁV z Maďarska na vlaku Hungaria. Naopak ÖBB své kurzy vozů mezi Vídní a Berlínem stáhlo, především díky rozlomení vazebního ramena v celém úseku do Prahy, a také díky nasazování jednotek Railjet mezi Českou republikou a Rakouskem.

Deutsche Bahn i České dráhy se rozšiřování dalších spojů nebrání, nicméně vždy je nutné zvážit potřebnost dalších nových spojů. V minulosti totiž řada spojů vznikla, více jich pak v této trase také zaniklo. Více vlaků jezdilo mezi Berlínem resp. Drážďany a Prahou už jen v letech 1985 až 1990, kdy spousta tzv. internacionálních vlaků zanikala pro nepotřebnost. Dnes jsou v této trase České dráhy dominantní vůči silniční dopravě. Nedávno své pravidelné lety ukončilo ČSA mezi Prahou a Berlínem. Cestující tak volí spíše rychlejší formu přepravy.

Zdroj: Doprava