Českým drahám zůstane šest pendolin

09.03.2023 18:10

Dopravce má od minulého týdne po vykolejení v Žilině v provozu jen čtyři pendolina.

České dráhy nenechají opravit jednotku řady 680 pendolino, která byla vážně poškozena při loňské nehodě v Bohumíně. Podle agentury ČTK už bylo definitivně rozhodnuto, že k opravě nedojde.  Počet jednotek této řady se tak sníží ze 7 na 6. Aktuálně má dopravce k dispozici jen čtyři.

„Bylo rozhodnuto, že soupravu opravovat nebudeme. Částka by se mohla vyšplhat až na 250 milionů korun. A to by bylo neekonomické,“ řekla ČTK mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Doplnila, že nepoškozené části dopravce bude používat jako zdroj náhradních dílů pro zbývající soupravy. Rozhodnutí neopravit naznačil v deníku Zdopravy.cz už v únoru člen představenstva Jiří Ješeta. V budoucnu by vyřazenou jednotku měla nahradit jiná souprava, například vyráběný ComfortJet.

K nehodě došlo loni v červnu, mimořádná událost se ještě vyšetřuje. Pendolino narazilo do posunového dílu. Kromě strojvedoucího, který zahynul, byla lehce zraněna členka vlakového personálu. V pendolinu bylo šestnáct cestujících. Policie v závěru roku uvedla, že strojvedoucí měl v krvi alkohol. Dopravce nemá pendolina pojištěná. Podobnou částku už České dráhy vydaly za opravu pendolina poškozeného při nehodě ve Studénce. Vyšla na 210 milionů korun.

Vykolejení pendolina minulý týden v Žilině dál prohloubilo nedostatek vozidel této řady. Dopravce se bude muset bez jedné jednotky obejít nejspíše až do konce března, musí projít opravou. Aktuálně tak má k dispozici pouze čtyři jednotky řady 680. Na spoje, kde pendolino chybí, musí nasazovat náhradní soupravy. Ty pak chybí jinde.

České dráhy v úterý na svých stránkách prodloužily termín, do kdy bude jednotka chybět. Ještě v pondělí uváděly návrat do provozu 19. března, nyní cestujícím oznámily odstavení do konce března s tím, že termín se může ještě změnit.

Na některé výkony plánované pro pendolino nasazují České dráhy railjety, na jiné soupravy z klasických vozů. „Opatření pro další dny připravujeme. Termín návratu jednotky pendolino po opravě a obnova plánovaného řazení u všech vlaků ‚pendolino‘ bude aktualizován dle postupu opravy poškozené jednotky,“ uvedly České dráhy na svých stránkách.

Poškození jednotky není zásadní, ještě minulý týden se vrátila do Prahy, musela ale jet sníženou rychlostí. „V Žilině proběhla základní technická prohlídka soupravy v souvislosti s její přepravou do ČR. Na základě této prohlídky bylo rozhodnuto o přesunu jednotky vlastní silou omezenou rychlostí do Prahy,“ uvedla  Rajnochová.

Pátá jednotka dopravci chybí  kvůli plánované údržbě a instalaci ETCS, šestá je mimo provoz po události v Žilině.

Zdroj: Doprava