Čína opět obnovila nejrychlejší vlakové spojení na světě

28.10.2017 12:30

Čína po šesti letech znovu obnoví nejrychlejší železniční spojení na světě. Vlaky tak budou opět jezdit rychlostí 350 kilometrů v hodině. Informoval o tom server BBC. Maximální rychlost byla totiž v roce 2011 omezena na 300 km/h. Čína tak reagovala na tragickou srážku dvou rychlovlaků, při které zemřelo 40 lidí.

 

"

 

Trasu mezi Pekingem a Šanghají, která je dlouhá 1250 kilometrů, vlak ujede za čtyři hodiny a 30 minut. Navýšením rychlosti se tak doba jízdy zkrátí zhruba o hodinu. Země chce postupně přidávat další trasy a od 21. září bude povoleno takto rychle cestovat již na sedmi úsecích.

 

Vlaky v Číně začaly poprvé jezdit 350kilometrovou rychlostí v roce 2008. Avšak po srážce dvou souprav blízko města Wen-Čou v roce 2011, při které zahynulo 40 lidí a 191 bylo zraněno, bylo nařízeno snížení na 250 až 300 kilometrů v hodině. Nařízení se teď Čína rozhodla zrušit a maximální rychlost obnovit.

 

Rychlovlaky s názvem „Fuxing“ jsou nově vybaveny zdokonaleným monitorovacím systémem, který v případě nouze stroj zpomalí či úplně zastaví.

 

Národní provozovatel železnice také uvedl, že nyní hledají další způsoby, jak trať i nadále vylepšovat. V budoucnosti mimo jiné počítá i s navýšením maximální rychlosti, která by se měla přibližovat k 400 kilometrům v hodině.

 

Čína má již více než 20 tisíc kilometrů vysokorychlostní železnice. Do roku 2020 chce přidat další tratě dlouhé 10 tisíc kilometrů. Země již vytvořila nejdelší síť vysokorychlostní železnice na světě a podle odhadů za ni utratila 360 miliard USD (osm biliónů korun).

 

Kolizi z roku 2011 ve Wen-Čou v provincii Če-ťiang zapříčinilo selhání drážní signalizace, kdy po zásahu bleskem signální zařízení nezměnilo zelenou na červenou. Souprava tak vyjela na trať, kde stál jiný vlak. Neštěstí následně vedlo k velkému vyšetřování ministerstva dopravy, které odhalilo rozsáhlou korupci. Z korupce a ze zneužití moci bylo následně obviněno mnoho úředníků, přičemž dva vysoce postavení dostali trest smrti.

 

Zdroj: denik.cz