Čínská Cosco má vedle přístavu Pireus zájem také o řeckou železnici

15.02.2016 10:51

Čínská společnost Cosco, která jako jediná předložila nabídku v privatizaci největšího řeckého přístavu Pireus, má zájem také o železniční podnik Trainose. Cosco má v plánu vytvořit evropské centrum pro překládku zboží a v případě, že získá přístav Pireus i firmu Trainose, získala by námořní spojení se Suezským průplavem a železniční spojení na Balkán a do střední a východní Evropy.

 

Společnost Cosco je jediným zájemcem o 67 procent akcií v největším řeckém přístavu a minulý měsíc nabídku zvýšila na 400 milionů dolarů (téměř deset miliard korun). Očekává se, že bude brzy jmenována prioritním investorem. Pireus je významnou námořní branou do Asie, východní Evropy a severní Afriky.

 

V případě železniční společnosti ale čínskou firmu čeká zřejmě konkurence. Podle zdrojů má zájem o Trainose mimo jiné americký železniční holding Watco. Zájem má i blíže neurčená řecká skupina, která podle zdroje nyní hledá partnera.

 

Jediný poskytovatel železničních služeb

 

Řecká privatizační agentura HRADF vyzvala případné zájemce, aby vyjádřili předběžný zájem o privatizaci Trainose od 1. února. Trainose je jediným poskytovatelem železničních služeb v Řecku.

 

Spekuluje se také, že Cosco předloží nabídku na rozvoj a provoz řeckého centra pro nákladní dopravu s přístupem k železniční síti a přístavu Pireus. Závazné nabídky mají být předložené do 31. května. Cosco vlastní mimo jiné i podíly v terminálech v Suezském průplavu a v belgických Antverpách.

Zdroj: Doprava