CityRail převzal první lokomotivu TRAXX MS2

13.04.2024 18:08

Společnost CityRail včera v Kolíně převzala do provozu první lokomotivu TRAXX MS2 řady 386. Pronajala si ji na osm let od společnosti Railpool.

„Může jezdit v Česku a všech okolních zemích. Vlakový zabezpečovač ETCS, který je již integrovanou součástí, bude od 1. 1. 2025 též plně funkční,“ řekl člen správní rady CityRail Jan Hruška.

Půjde o sedmou lokomotivu, které dopravce využívá. Firma pro dopravy svých vlaků používá vlastní motorové lokomotivy řady 742 a 761 (Siemens Herkules) a zapůjčené elektrické lokomotivy řad 240 a 363.

Společnost CityRail vozí především nákladní vlaky se dřevem pro zákazníky v Česku, Rakousku a občas i na Slovensku. Firma patří do skupiny podniků firmy 1. Písecká lesní a dřevařská. Vlaky firmy CityRail potkáte hlavně na tratích jižního českého tahu od Chebu přes Plzeň a České Budějovice do Jihlavy, včetně některých lokálek například úsek Svojšín – Bor – Třemešné pod Přimdou.

Pravidelně též předává dva vlaky týdně v pohraniční stanici Summerau pro své rakouské zákazníky, mezi které patří skupina firem Kronospan. Dalším důležitým zákazníkem je rakouská firma Stallinger. Pro jiné české zákazníky pak zajišťuje vozbu energetické dřevní štěpky. Ročně přepraví zhruba 130 000 tun dřeva.

Zdroj: Doprava