Další lokálku čeká omezení

30.04.2023 15:56

Důvodem je slabá vytíženost vlaků, vozí řádově jednotky cestujících.

Jihomoravský kraj je dalším regionem, který se rozhodl omezit provoz na jedné z málo využitých tratí. Od poloviny června budou jezdit vlaky na trati 255 Zaječí – Hodonín v úseku Kobylí – Hodonín jen o víkendech.

Omezení naznačil kraj už loni při informacích o dopravním plánu. Tentokrát bude již realitou. Ke změně dojde 11. června, místo vlaků budou jezdit autobusy. O omezení provozu na této trati se mluví několik let, kraj ale vždy ustoupil odporu obcí. Tentokrát je situace jiná.

Vlaky v úseku Kobylí – Čejč – Hodonín využívá významně méně cestujících, než by odpovídalo efektivnímu vynaložení finančních prostředků Jihomoravského kraje, a provoz téměř prázdných vlaků je tak výrazně neekonomický,“ vysvětlila mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková. Podle poskytnutých dat jezdí v úseku Kobylí – Čejč průměrně cca 7–9 cestujících/vlak, Čejč – Mutěnice průměrně cca 8–11 cestujících/vlak, Mutěnice – Hodonín cca 11–14 cestujících/vlak). „Změnou organizace provozu dojde k úspoře dvou motorových vozidel, což znamená počínaje rokem 2025,“ dodala.

Provozem na trati se v týdnu zabývala Česká televize. Zkušenosti redaktora potvrzují, že vlaky nejezdí příliš plné.

Zdroj: Doprava