Další miliardy pro České dráhy

11.03.2016 10:36

Vláda přiklepla krajům miliardové dotace na financování regionální železniční dopravy. Čerpání peněz ze státní kasy přitom není podmíněno vypsáním žádné soutěže. Proti tomu protestují soukromí dopravci, podle nichž je návrh ministerstva dopravy likvidační a hrozí, že peníze od státu fakticky potečou pouze Českým dráhám (ČD) stejně, jako tomu bylo před deseti lety.

„Materiál krajům neukládá povinnost soutěžit, to znamená, že získané prostředky kraje využijí k dalšímu prodloužení nevýhodných smluv s ČD a o linky se soutěžit nebude. Soutěže přitom významně tlačí náklady dolů a kvalitu dopravních prostředků naopak nahoru,“ uvedla deníku ECHO24.cz Petra Valentová z Leo Express.

Ceny za služby dopravců by se v případě, že by kraje vypsaly výběrová řízení, přitom mohly podle Leo Express snížit až o třetinu. „To dokazují všechny doposud vypsané tendry. Například na linku Plzeň – Most jsme v soutěži podali o 30 % levnější nabídku, než kolik kraj platí v tuto chvíli za stejné služby ČD,“ dodala Valentová.

Zdroj: Doprava