Další tři jednotky RegioFox míří do provozu

26.08.2023 17:19

V Pardubickém kraji bude jezdit 7 jednotek.

České dráhy plánují příští týden převzetí dalších tří jednotek řady 847 RegioFox od společnosti PESA Bydgoszcz.

České dráhy dosud mají v provozu dvě jednotky, které jezdí z Rakovníka do Berouna a z Berouna do Prahy přes Rudnou. „Dnes jsme naplánovali u dalších tří jednotek technicko-bezpečnostní zkoušku a pokud vše půjde podle plánu, chtěli bychom tyto jednotky příští týden převzít do zkušebního provozu a postupně zařadit na další vlaky na tratích Rakovník – Beroun a Beroun – Praha. Nový typ musí ujet minimálně 50 000 km ve zkušebním provozu a díky většímu počtu vlaků dosáhneme této hodnoty rychleji. Po konečném schválení typu 847 se jednotlivé jednotky rozjedou do svých domovských dep a na své plánované tratě,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Technicko-bezpečnostní zkoušky (TBZ) se uskutečnily na trati Kolín – Kostěnice. Poprvé jde i o jednotku v barvách Pardubického kraje. Po schválení řady 847 RegioFox pak zamíří dnes zkoušená jednotka 847.012-2 na trať č. 238 Pardubice – Chrudim – Hlinsko v Čechách – Havlíčkův Brod. Na této trati bude jezdit celkem sedm nových motorových souprav. Cestujícím nabídnou klimatizované oddíly, bezbariérový nástup, palubní wi-fi síť, možnost dobíjet cestovní elektroniku a další výhody. České dráhy je současně představí na Regionálním dni železnice v České Třebové dne 16. září 2023.

Jednotky řady 847 budou jedním ze základů velké proměny provozu na českých regionálních tratích, České dráhy jich závazně objednaly zatím 76. Rámcová smlouva je na až 160 jednotek dodaných během osmi let. Kromě výše uvedených krajů se objeví také na Vysočině a v Královéhradeckém kraji. Posledních deset kusů zasmluvnily České dráhy letos na počátku roku pro provoz v Plzeňském kraji.

Zdroj: Doprava