Další tři železniční zastávky čeká demolice

23.08.2023 12:12

Vysloužilé budovy nahradí nové přístřešky.

Správa železnic se chystá nahradit tři objekty na zastávkách novými přístřešky. Demolice se týká objektů na tratích v Libereckém kraji. Odhadovaná cena je 9,4 milionu korun.

Zakázka nazvaná jako „Optimalizace přístřešků pro cestující“ skrývá podle zadávací dokumentace demolici  stávajících výpravních budov v železničních zastávkách Bělá u Staré Paky, Krásný Les (u Frýdlantu) a Víchová nad Jizerou. „Jsou na konci své životnosti, ve špatném technickém stavu a nejsou již nikterak využívány,“ uvedla Správa železnic v zadávací dokumentaci.

Jako náhrada za demolici výpravních budov budou v rámci stavby zřízeny nové čekárenské přístřešky pro cestující, stojany na kola a v daném rozsahu provedena rekonstrukce zpevněných ploch. Ve všech dotčených zastávkách bude zřízen nový orientační systém.

Podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy došlo k jednání s obcemi, zda nemají o budovy zájem. „Obce neměly o převod zastávek zájem, naopak souhlasily s technickým řešením náhrady nevzhledných přístřešků,“ dodal Gavenda.

Víchová nad Jizerou leží na trati Martinice v Krkonoších – Rokytnice nad Jizerou. „Zastávka Víchová nad Jizerou má azbestovou střechu a celý objekt je obložený azbesto-cementovými šablonami. Z hlediska životního prostředí je azbest hodnocený jako karcinogen a jeho likvidace podléhá legislativním omezením, včetně dozoru hygieniků,“ dodal Gavenda.

Bělá u Staré Paky je na trati z Jaroměře do Liberce. „Bělá již dokonce urgovala provedení náhrady stávajícího čekárenského přístřešku na zastávce Bělá u Staré Paky podle jejich schválení, a to z důvodu plánovaných oslav v obci,“ říká Gavenda.

Zastávka Krásný Les není klasickou výpravní budovou, ale spíše přístřeškem. Leží na trati z Frýdlantu do Jindřichovic pod Smrkem.

K podobné výměny za nové přístřešky má dojít i na dalších místech. „V příštím roce by k obdobné náhradě přístřešků mělo dojít v Nectavě a Moravském Karlově,“ nastínil Gavenda.

Zdroj: Doprava