Depo historických vozidel ČD v Lužné se znovu otevírá

15.05.2021 09:58

České dráhy v sobotu 15. května poprvé od října znovu otevřou muzeum historických vozidel v Lužné u Rakovníka. Přístupné budou prozatím pouze venkovní expozice. Novinkou je například vstupní objekt s pokladnou nebo zpřístupněná „prostějovská“ lokomotiva Kafemlejnek.

„Součástí expozice je nový interaktivní exponát parní lokomotivy 310.127 s přezdívkou Kafemlejnek, který rozhodně ocení nejedna ratolest. Ten si totiž na rozdíl od většiny ostatních vystavených kousků mohou lidé dokonce osahat, a to včetně kabiny s řadou ovládacích prvků,“ uvedl ředitel muzea Marek Plochý. Lokomotiva stála do roku 2017 jako pomník před nádražím v Prostějově, je neprovozní.

Muzeum bylo naposledy otevřeno v říjnu loňského roku. „Několikaměsíční pauzu vyvolanou pandemií koronaviru jsme využili například pro úpravu vstupní části areálu. Party pracovníků kolem lokomotiv a vozidel ČD Muzea v Lužné i po celé republice pak tento čas zužitkovaly k jejich časově náročnější údržbě,“ doplnil Plochý.

Železniční muzeum ČD se nachází v sousedství stanice Lužná u Rakovníka a je snadno dostupné vlakem. Podrobnosti jsou na stránkách muzea.

Zdroj: Doprava