Do provozu se vrátilo páté pendolino, skončil provoz náhradních souprav

11.11.2022 11:58

- V sobotu v noci se do provozu vrátilo páté Pendolino, jednotka 680.001, u které došlo na konci září k rozlomení „kardanu“ a poškození spodní části jednoho z vozů. V sobotu 22. října 2022 dopoledne vykonala jednotka zkušební jízdu v Praze z ONJ do Libně a zpět a v noci byla poprvé vypravena na spoji SC Pendolino 519 z Prahy do Bohumína.

Oprava se uskutečnila v kratším čase, než byl původní předpoklad. Při opravě bylo nutné vyměnit nejen rozlomený Kardanův hřídel, ale opravit také poškozené části na spodku vozu. Obnovou tak prošlo například zařízení pro aktivní boční vypružení (součást naklápěcího systému) nebo boxy s bateriemi. Bylo třeba též obnovit poškozenou kabeláž a vzduchové potrubí. Z preventivních důvodů byl vyměněn také trakční motor a celá hnaná náprava.

V současnosti České dráhy disponují znovu pěti provozními jednotkami Pendolino řady 680. Šestá jednotka prochází plánovanou obnovou vyššího stupně a jeden vlak je odstavený po nehodě v Bohumíně. Díky tomu jezdí na plánovaných spojích znovu jednotky Pendolino.

Zdroj: Doprava