Do Rožmitálu se v sobotu vrátí osobní vlaky

09.06.2022 11:18

Sezonní spoje mezi Rožmitálem a Březnicí budou zajišťovat České dráhy s Regionovou.

Na trať Rožmitál pod Třemšínem – Březnice se v sobotu vrátí po půlroční přestávce osobní vlaky. Zatímco 11. prosince se v Rožmitálu uskutečnilo loučení s osobní dopravou, na 12. června se chystá velká sláva. Návrat osobních vlaků v podobě sezonní víkendové dopravy si prosadilo město.

Vlaky budou jezdit o sobotách, nedělích a svátcích do 30. října, a to ve čtyřech párech denně (dva dopoledne a dva odpoledne). Jízdní řád je zde. V sobotu při slavnostním zahájením pojede ještě o jeden pár víc. Spoje budou zajišťovat České dráhy s Regionovou (ř. 814).

Do Rožmitálu pod Třemšínem přestaly loni 11. prosince jezdit pravidelné osobní vlaky po 122 letech, důvodem byly úspory na straně Středočeského kraje. „Nedávno jsme oslavili 120 let zdejší dráhy a máme pocit, že k Rožmitálu historicky patří. Dalším důvodem jsou turisté, kterým se otevřely Brdy, a Rožmitál je jedno z nástupních míst k výletům. Brdy jsou něco jako malá neobjevená Šumava,“ řekl už dříve k plánům na zavedení sezonní dopravy starosta Rožmitálu Pavel Bártl.

Podle něj se městu podařilo ušetřit část peněz z částky, kterou požadoval Středočeský kraj na autobusy, a za tyto peníze se objednají vlaky. Ve vlacích bude platit tarif Českých drah a Pražské integrované dopravy.

Zdroj: Doprava