Dopravci dostanou vlaky zdarma

28.06.2015 18:19

– Nové vlaky, které budou jezdit pro stát, dostanou České dráhy i soukromí dopravci zdarma. Ministerstvo dopravy totiž plánuje na nákup vozů využít evropské dotace, které by měly pokrýt 85 procent z ceny. Zbytek pak doplatí resort. Píše o tom Mladá fronta DNES (MfD). Po vypršení smlouvy ale budou muset dopravci vlaky předat svému nástupci na trase.

 

Deník upozorňuje na to, že tímto krokem vyřeší stát dva problémy najednou – jednak nedostatečnou připravenost staveb na silnici a železnici, které by mohly zaplatit právě evropské peníze, a pak také nízký počet vlaků na českých železnicích. Přestože totiž České dráhy v minulých letech vydaly nemalé finance především do regionální dopravy, na doplnění vozového parku by potřebovaly ještě další desítky miliard korun navíc.

 

Podle MfD by mohly nové vozy jezdit například na rychlíkové trati Praha-Děčín a Praha-Ústí nad Labem-Cheb, kde pod logem Českých drah jezdí jedny z nejhorších vozů.

 

O dotaci si bude moci zažádat také soukromý dopravce. Takové vlaky budou součástí jeho majetku 15 let a v případě krachu se nesmí stát součástí konkurzní podstaty. "Stát tím navíc ušetří při objednávkách provozu dálkových vlaků, protože velkou část ceny tvoří odpisy vozidel a náklady na splácení vlaků," informuje deník.

 

Stát by rád využil evropské peníze i z právě dobíhajícího programu. Ještě letos by tak mohl pro České dráhy koupit rychlíkové jednotky InterPartner od Škody Transportation. Národní dopravce by tak získal smlouvu na provoz rychlíků mezi Brnem, Břeclaví a Olomoucí na deset let.

Zdroj: mf dnes