Dopravci loni dostali 222 milionů Kč jako kompenzace

03.03.2016 15:07

- Ministerstvo dopravy loni vyplatilo autobusovým a železničním dopravcům 222,2 milionu korun jako kompenzace za povinné slevy z jízdného, nejvíce za studentské slevy. Je to meziročně o pět procent méně. Zatímco slevy na železnici zůstaly prakticky na úrovni roku 2014 a činily 87,5 milionu, vyplacené slevy za autobusy klesly o devět milionů na 134,7 milionu, vyplývá z informací ministerstva dopravy. Méně na kompenzacích vyplatilo ministerstvo dopravy naposledy v roce 2011.

Jelikož ministerstvo dopravy vyplácí kompenzace dopravcům pouze za komerční spoje, dostává mezi autobusovými nejvíce Student Agency, která provozuje největší síť dálkových linek v zemi. Firma Radima Jančury loni dostala od státu téměř 51 milionů korun, avšak o milion méně než o rok dříve. Na druhém a třetím místě jsou s více než šesti miliony korun firmy BusLine a ČSAD Ústí nad Orlicí. Kompenzace obdrželo loni přes 100 autobusových dopravců.

Na železnici si peníze ministerstva dopravy rozdělují tři klíčoví dopravci, České dráhy (ČD), RegioJet a Leo Express, za vlaky z Prahy na Ostravsko.

Českým drahám množství vyplacených peněz v posledních třech letech rychle klesalo, loni o 24 procent na 22,5 milionu korun. Tvrdí, že celkový počet cestujících loni rostl. "Meziročně dokonce více než o deset procent. Přibývají cestující, kteří dávají přednost našim službám před službami konkurentů, například rychlost a komfort pendolin zatím nikdo z nich nepřekonal. Zároveň využívají jiné tarifní nabídky, než je dotované studentské jízdné. Mírně se tedy mění struktura našich zákazníků, a to jak vlivem trhu, tak v důsledku demografického vývoje," sdělil ČTK mluvčí ČD Radek Joklík.

Leo Expressu kompenzace rostly o 19 procent na 21,3 milionu korun, čímž se přiblížil Českým drahám. RegioJet dostal o pět procent více, 43,7 milionu, téměř dvojnásobek proti konkurenci. "Ukazuje se, že soukromým dopravcům se daří nejlépe získávat nové cestující, kteří pak železnici využívají dlouhodobě. Studenti vždy patřili mezi naše klíčové zákazníky," uvedl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

 

Výše kompenzací ministerstva dopravy dopravcům za zákonem nařízené slevy (v tis. Kč)

Zdroj: čtk