DPMB objednal další dvě stavebnice tramvají

28.12.2023 18:22

Dodávky jsou naplánované na příští rok.

 
 
 

Dopravní podnik města Brna (DPMB) se rozhodl ještě v závěru roku zasmluvnit nákup dalších dvou tramvají EVO2 od Krnovských opraven a strojíren. Kontrakt navazuje na podepsanou objednávku čtyř stavebnic tramvají podepsaných letos v říjnu.

Vyplývá to z informací v registru smluv, hodnota zakázky na dvě tramvaje je 58,156 milionu korun. Jde o zvýšenou cenu oproti původnímu kontraktu, kterou dopravce poprvé zaplatil v říjnové objednávce. Podle dříve podepsaného dodatku došlo k navýšení ceny z 26,48 milionu korun za stavebnici na 29,08 milionu korun. Jako důvod se uvádí nárůst cen materiálu kvůli válce na Ukrajině. Podobně se nedávno dopravce dohodl na zvýšení ceny za tramvaje od Škody Plzeň.

Po městě dosud jezdí 29 těchto tramvají, rámcová smlouva je na 41 kusů. Aktuálně má DPMB objednáno šest kusů, které by měly být hotové příští rok.

Kompletace vozidel začala v září 2019, poprvé se jimi cestující svezli na jaře 2020. DPMB si montáž dělá sám, aby ušetřil. Tramvaje Drak vozí cestující nejčastěji na linkách 4 a 9. Celkem 18 jich nocuje ve vozovně Medlánky, tři v Pisárkách. V Brně považují projekt za průlomový. Vedle vlastní kompletace, která je v tuzemských poměrech unikátní, jde o první klimatizované tramvaje v jihomoravské metropoli.

Dopravní podnik města Brna má s kompletací vozů zkušenosti již z minulých let, obdobný postup byl volen při rekonstrukcích tramvají typu T3 na VARIO LF a typu K2 na VARIO LF2. DPMB počítá s tím, že rámcovou smlouvu využije kompletně.

Zdroj: Doprava