Dráhy nakoupí posunovací lokomotivy

20.10.2016 18:02

Praha – České dráhy plánují nakoupit posunovací lokomotivy za 240 milionů korun. Vyplývá to z informací uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek. Celkem dvanáct dvounápravových lokomotiv, které mají ve stanicích pomáhat se sestavováním vlaků, mají nahradit starší typy lokomotiv řady 714. Ty vznikly rekonstrukcí vozidel původně vyráběných v 70 letech předchozího století.

 

"

 

„Tyto lokomotivy jsou na hranici životnosti a vyžádaly by si rozsáhlejší opravy a modernizaci. Cílem nákupu nových lokomotiv je snížit provozní náklady na posun ve významných lokalitách, kde se řada 714 využívá, lehčí a úspornější lokomotivou," uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

 

Kromě posunu na nádražích se s novými lokomotivami budou moci cestující setkat na méně vytížených tratích. Dopravce je totiž hodlá používat i pro tažení vlakových souprav na tratích, kde nebude vadit jejich nízká rychlost. Ta má být do maximálních 60 kilometrů v hodině.

 

Vítěz soutěže by měl lokomotivy dodat do 20 měsíců od podpisu smlouvy. Po pořízení těchto lokomotiv nebude dopravce potřebovat na stejnou práci najímat lokomotivy jiných společností, uvedl Šťáhlavský s tím, že České dráhy proto zruší soutěž na desetiletý pronájem posunovacích lokomotiv."

Zdroj: čtk