Dráhy si pronajmou lokomotivy Vectron

17.06.2017 10:34

České dráhy včera završily výběrové řízení na pronájem deseti rychlých lokomotiv. Řídicí výbor drah dal z pozice valné hromady vedení podniku volnou ruku k uzavření smlouvy na desetiletý pronájem lokomotiv Siemens Vectron. Německé stroje pro rychlost až 200 kilometrů v hodině tak na českém trhu slaví další úspěch. Používá je například i ČD Cargo nebo RegioJet, nedávno jejich akvizici oznámila Unipetrol Doprava.

            Dráhy až do uzavření smlouvy nechtějí zveřejnit cenu zakázky a vítěze tendru. Předpokládaná cena pronájmu i s údržbou byla nicméně 1,3 miliardy.

            Podle informací deníku E15 je vítězem jeden z největších evropských pronajímatelů kolejových vozidel, rakouská společnost European Locomotive Leasing, konkrétně její německá odnož. Dráhy chtějí moderní lokomotivy od prosince nasadit na linku z Prahy přes Berlín do Hamburku. Do poloviny listopadu převezme dopravce osm strojů, další dva do konce roku. „Cena pronájmu bude plně kryta v rámci obchodního modelu kalkulovaného pro linku Praha–Hamburk,“ uvedl mluvčí Radek Joklík.

Zdroj: E15