Dráhy vybudují u Prahy nové zastávky

12.03.2014 10:23

Dvě nové zastávky, v Krči a Podbabě, letos přibudou na železnici v metropoli. Ochuzeny nezůstanou ani středočeské koleje. Bezbariérové stanice usnadní život cestujícím z okolí Rudné, Jinočan a Hostivic.

V Rudné a Jinočanech by podle Pavla Paidara ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) měly fungovat nejpozději od prosince. Možná se jich lidé dočkají už v září, nevyloučil Paidar. Práce by se měly rozběhnout příští měsíc. Zastávky navážou na městskou dopravu a zkrátí cestu do obydlených částí přilehlých obcí. Tato investice bude předcházet rekonstrukci trati Smíchov–Rudná–Beroun.

SŽDC také počítá s vybudováním zastávek Hostivice U Hřbitova, Hostivice Sadová a Chýně. V místě vzniknou i parkoviště P+R. "Lidem se určitě uleví. Do Prahy teď jezdí autobusy, které bývají permanentně narvané," poznamenal Paidar. Po železnici se poměrně svižně dostanou na Smíchov a odtud můžou ke svému cíli pohodlně pokračovat MHD.

"Plné jsou i vlaky," posteskl si Petr Nováček, který kvůli práci každý den dojíždí z Hostivice do centra metropole. Jemu chystané zastávky nijak nepomůžou, spíš by uvítal, kdyby spoje jezdily častěji. "Zvlášť lidem z Jenečka se asi uleví, pokud budou mít zastávku blíž. Nezřídka je po ránu vídám sprintovat, aby jim vlak neujel," vylíčil svoje zkušenosti mladý muž.

Železniční stanice Chýně jih vyroste zatím v polích, takže možná někoho překvapí, proč ji zrovna v tom místě projektanti nakreslili. "Ale developer tam plánuje vybudovat bytové domy," vysvětlil Paidar s tím, že vypsání tendru na zhotovitele SŽDC předpokládá letos v dubnu.

V rámci chystané optimalizace trati Smíchov–Černošice, která připadá v úvahu v letech 2015–2018, čeká přesun zastávku ve Velké Chuchli k železničnímu přejezdu. Lidem z Velké Chuchle stěhování ušetří cestu. V současné době se rovněž v rámci přípravy renovace kolejí uvažuje o vybudování nové zastávky Radotín – sídliště.

Zdroj: Metro