Dráhy začaly testovat v provozu modernizované rychlíkové vagony

19.09.2015 00:09

Praha - České dráhy začaly testovat v provozu s cestujícími nově rekonstruované velkoprostorové vagony, které modernizoval tuzemský závod Pars nova patřící do skupiny Škoda Transportation. První dvě klimatizovaná vozidla mohou cestující ode dneška vidět na rychlících Úhlava, Egrensis a Křivoklát na trati Praha - Plzeň - Cheb, uvedly v tiskové zprávě České dráhy.

 

"

 

"Vozy prošly zásadní technickou modernizací. Odpovídají vysokým mezinárodním standardům RIC, a proto můžou jezdit prakticky po celé Evropě. Významnou změnou je zvýšení rychlosti vozů ze 120 na 160 kilometrů v hodině," uvedl generální ředitel Škoda Transportation Tomáš Ignačák.

 

Novinkou jsou kromě klimatizovaného interiéru čalouněné sedačky, rozkládací stolky, elektrické zásuvky pro napájení drobné elektroniky, nebo WC s uzavřeným systémem. Na místo původních klikou otvíraných venkovních dveří jsou vozidla osazená elektricky ovládanými dveřmi, které jsou za jízdy blokované proti otevření. Automaticky se otevírají i dveře mezi jednotlivými vozy, doplnily ČD.

 

Celkem má Pars nova pro České dráhy modernizovat 62 vozů za více než miliardu korun. Polovinu z nich má dopravci předat do 31. března příštího roku. Kromě této zakázky, kterou společnost získala na základě otevřené soutěže z konce loňského roku, modernizuje Pars nova pro ČD například 93 rychlíkových vozů určených primárně pro mezinárodní linku do německého Hamburku za 1,1 miliardy korun. Známá je ale především stavbou modernizovaných žlutých motorových vozů pro ČD označovaných jako Regionova."

Zdroj: denik.cz