Dráhy zachraňují své ČD Cargo, koupí od něj lokomotivy a vozy

12.12.2013 21:27
ČD Cargo čeká na výsledek sporu o cenu poplatku za použití dráhy, ministru Žákovi se však do rozhodování nechce. Firmu čeká další propouštění.

Už jednou v Česku státní firma zachraňovala jinou. Po operaci, díky které vybraly za peníze Letiště Praha strmý pád aerolinky ČSA, se rýsuje další podobný scénář na železnici.

České dráhy jako mateřská společnost nákladního dopravce ČD Cargo vymyslely podobný způsob, jak nalít do ztrátové firmy peníze - odkoupí část jejích lokomotiv a nákladních vozů.

"ČD Cargo potřebuje posílit likviditu, aby mělo vozy pro nové zakázky, které získalo nové vedení," vysvětlil šéf Českých drah Dalibor Zelený. Podle něj má ČD Cargo problém s tím, že i když má ve flotile tisíce volných vozů, řada z nich nemůže jezdit. "Několik let se prakticky neprováděly opravy," dodal Zelený.

Plán drah počítá s tím, že České dráhy jako mateřská firma odkoupí 80 lokomotiv a 4 500 vagonů určených ke šrotaci. "Sešrotujeme si je sami," řekl Zelený, ČD Cargo za ně dostane 360 milionů korun.

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/drahy-koupi-od-cd-cargo-lokomotivy-d56-/eko-doprava.aspx?c=A131121_2002534_eko-doprava_neh