Dráhy zdraží síťové jízdenky

15.11.2015 08:06

Státní železniční dopravce slibuje vyšší pohodlí v rychlících. O něco zdraží, ale nepůjde o plošný nárůst základních tarifů.

 

České dráhy se ani letos neobejdou bez zvýšení cen. Tentokrát ale nepůjde o plošný nárůst základních tarifů, hýbat se bude pouze s vybranými druhy jízdného. Nepříjemná změna se týká především síťových jízdenek celodenních a víkendových.

            Celostátní lístek na jeden den bude stát nově 579 korun, což je o 29 korun více než dnes. O stejnou sumu podraží i víkendová skupinová jízdenka, a to na 679 korun. Obdobně budou muset cestující připlatit i za regionální obdobu celostátních síťových jízdenek. Až o deset korun více než dnes bude stát přeprava jízdního kola. Naopak mírně levnější budou cesty první třídou, kde se tarif na všechny vzdálenosti ustálí na 1,3násobku ceny ve druhé třídě.

            Dráhy zároveň slibují, že s novým jízdním řádem, který začne platit v neděli 13. prosince, přibude spojů a řada vlaků zrychlí. „Zřetelně vzroste také komfort dálkových vlaků, když nově vypravíme 184 spojů vyšší kvality od rychlíků po vlaky SuperCity. Je to o 36 vlaků více než v končícím jízdním řádu,“ uvedl člen představenstva ČD Michal Štěpán.

            Dopravce dokonce hovoří o největší obnově rychlíkových vagonů v historii firmy, rychle mizet by měly především vagony s koženkou na sedačkách. K lepšímu se promění dle plánů například rychlíky z Prahy přes Plzeň do Železné Rudy nebo z Prahy přes Tábor do Českých Budějovic. Cestující by se tu měli dočkat elektrických zásuvek, klimatizace a textilního čalounění. Pomoci má i nasazení čtrnácti nových vlaků InterPanter od výrobce Škoda Vagonka (na snímku). Vlaky dle nového jízdního řádu zrychlí. Několik minut ušetří cestující například na spojích mezi Prahou a Moravou a Prahou a jihem Čech. Výkladní skříní zůstane pendolino, které by mělo urazit cestu z ostravského Svinova do Prahy za dvě hodiny 53 minut, tedy o šest minut rychleji než dnes.

 

Zdroj:  E15.