Dvakrát rychleji než po kolejích

01.12.2016 11:53

Japonsko chce svým vlakům vrátit titul nejrychlejších rychlovlaků v běžném provozu. V současnosti patří Číně, ať už jde o konvenční železnici, nebo maglev. Právě na maglev nyní Japonsko cílí. Zatímco dnes se jezdí na magnetickém polštáři pouze na dvou krátkých drahách spojujících dvě asijská velkoměsta s letišti, japonské ambice jsou nesrovnatelné. Chystá první dálkový maglev, který by měl nahradit obvyklé šinkanseny z Tokia do Nagoje.

 

Dnešní šinkanseny dosahují maximální cestovní rychlosti 320 km/h a vzdálenost 250 kilometrů z Tokia do Nagoje tedy ujedou zhruba za sto minut. Maglevy by měly být více než dvakrát rychlejší a mohly by zkrátit jízdní dobu na pouhých 40 minut.

 

Znamená to tedy, že průměrná rychlost bude činit asi 380 km/h. Společnost JR Central, která vysokorychlostní železnici mezi Tokiem a Nagojí provozuje, přitom počítá s tím, že maximální rychlost vlaku přesáhne 600 km/h. To by mělo být podstatně více než současný nejrychlejší vlak v běžném provozu s cestujícími, tedy šanghajský letištní maglev, jenž dosahuje rychlosti „jen“ 431 km/h.

Zdroj: čtk