Dvoukolejka z Hradce do Pardubic se už chystá

14.04.2014 09:41

PARDUBICE Přibližně od pololetí musí cestující v úseku železniční trati Stéblová – Opatovice nad Labem počítat s omezením dopravy. "Správa železniční dopravní cesty začíná s první etapou zdvokolejnění trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi," uvedl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

"Omezení dopravy se projeví malým zpožděním vlaků. Počítá se zaváděním náhradní autobusové dopravy. Výluky a omezení se budou týkat i vlaků kategorie rychlík," sdělil.

Přesný rozsah změn, které se cestujících dotknou, zveřejní SŽDC až v době stavby. Od března začaly přípravné práce, odstraňuje se zeleň.

Samotná stavební činnost by měla začít v květnu a s dokončením se počítá v září příštího roku. "Cena zakázky je pod hranicí jedné miliardy korun pro zadávací řízení, které nyní probíhá," řek Ptačinský. Na úseku vznikne nová železniční zastávka Opatovice nad Labem, ta současná ponese název Pohřebačka a pro osobní dopravu bude sloužit dočasně, dokud se nedokončí trať mezi Opatovicemi a Hradcem Králové.

"Poté bude sloužit pouze pro nákladní dopravu. V rámci stavby Opatovice nad Labem – Hradec Králové bude vystavěna nová zastávka v lokalitě Březhrad," upřesnil mluvčí Správy železniční dopravní cesty.

 

Zdroj:  Mladá fronta DNES