Firma Gützold nabrala druhý dech

27.11.2015 19:17

Když v roce 2012 zemřel prakticky jediný člověk, který dokázal celé portfolio modelů Gützold udržet při životě, upadla firma s odchodem převážné většiny všech zaměstnanců do insolvence. Nicméně po dvouleté přestávce našlo pár lidí vůli celou firmu prakticky vybudovat znovu od základu, a začít opět vyrábět modely, tedy H0 1:87.

Firma se začíná opět úspěšně prezentovat na modelářských veletrzích jako je Hobby-Spiel v Lipsku, případně Intermodellbau v Dortmundu. Úzká orientace na měřítko 1:87 dokázala zákazníky vždy uspokojit, sám jako "přestupní" modelář z TT na H0 vlastním prakticky vše, co kdy Gützold po roce 1990 vyrobil, což jsou hlavně mnohé série mých oblíbených lokomotiv Sovětské provenience Sergej T679 depa Praha Vršovice, Cheb, České Budějovice a Jihlava.

Výrobce se vrátil i k tolik oblíbenému zázemí náhradních dílů pro modeláře. Jistě budou některým z vás, známé problémy s převodovkami právě u již zmíněné T679, konkrétně převodové pouzdro s plastikovým ozubením. Minimálně tohle, lze považovat od firmy za dobrý tah, a ihned jsem si čtyři převodovky objednal na výměnu.

Ale zpět k výrobci. Firmě se podařilo po dvouleté pauze navázat kontakty s dřívějšími obchodními partnery, prodejci v České republice nevyjímaje. Zachovány jsou i cenové skupiny, tedy od 1 do 47, která začíná na 0,89 EUR, a končí u 147 EUR. Ačkoliv jsem zmínil, že se orientace výrobce zaměřuje výhradně na modely 1:87, ke konci tohoto roku vystartuje ke konci tohoto roku i trio parních lokomotiv pro modeláře zlatého středu 1:120, a to parní BR65 (model ze kterého lze stvořit i Českou verzi naší páry z Plzně), BR24 a BR58.

Zatím se do prodeje nemohou vrátit modely všech elektrických i motorových lokomotiv, údajně jsou poškozené formy pro vstřikovací lisování. Do prodeje se nejspíš jen tak rychle nevrátí ani série nákladních vozů, kterých sice Gützold moc nevyráběl, kvalita ale byla prvotřídní, tedy srovnatelná s modely nákladních vozů od firmy Brawa.

Legendy opět oživeny. Modely BR03 mají novou formu a ještě více detailů.

Zdroj: Hoby.cz