Habsburský vagon po opravě v Krnově najde místo v Praze

12.11.2015 11:49

V Krnově byl v roce 2010 zrestaurován

nejcennější vagon České republiky. Patřil Habsburkům, cestovali jím Masaryk, Beneš, Hácha, Gottwald i Novotný. Brzy se stane hlavní atrakcí Železničního muzea v Praze.

 

Krnov, Praha – Národní technické muzeum (NTM) dosud vystavilo salonní vůz Františka Ferdinanda d'Este jen u několika mimořádných příležitostí. Většinu času tento skvost odpočíval v depozitářích. Nyní NTM počítá stím, že svůj nejcennější exponát představí veřejnosti na kryté koleji v novém Železničním muzeu, které má vzniknout z výtopny pražského Masarykova nádraží. „Jsme připraveni ve spolupráci s ministerstvem kultury příští rok, tedy v roce 2016, vypsat veřejnou architektonickou soutěž na tento nádherný areál,“ potvrdil generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

 

V Krnově vůz vrátili do původního stavu

 

Habsburský vagon z roku 1905 bude perlou Železničního muzea jen díky tomu, že z něj krnovští odborníci odstranili všechny pozdější „prezidentské“ úpravy. Dnes už jen odborník pozná, kde jsou drahé tapety a umělecké sklo sto let staré, a kde jde o repliky doplněné v Krnově.

            Po roce stráveném v krnovských dílnách Olpas Moravia se vzhled vagonu zase vrátil do dob, kdy jím cestoval arcivévoda František Ferdinand d'Este. Jeho majestát ve vagonu zdůrazňuje luxusní nábytek, několik ložnic a zázemí pro služebnictvo.

            „Salonní vůz byl vyroben arcivévodovi přímo na míru. Je to ten vůz, který ho měl vézt do Sarajeva na jeho poslední cestu,“ upozornil ředitel odboru železničního muzea NTM Michal Novotný ve zpravodajství České televize.

Zdroj: idnes.cz