Hanácké železárny a pérovny loni zvýšily tržby i zisk

26.09.2015 08:49

- Společnost Hanácké železárny a pérovny Prostějov (HŽP), přední evropský výrobce pružin pro železniční a automobilový průmysl, loni zvýšila tržby meziročně o sedm procent ze 720 milionů korun v roce 2013 na 770 milionů korun. Čistý zisk firmy v roce 2014 vzrostl z předchozích 39 milionů korun na 41,5 milionu korun. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy HŽP, které patří do skupiny Třinecké železárny.

 

  "Dosáhli jsme (v roce 2014) nejvyšších tržeb za poslední sledovanou dekádu a domnívám se, že i v novodobé historii HŽP," uvedl předseda představenstva HŽP Petr Vaněk. Firma loni zvýšila prodej pružin pro automobilky Scania, Iveco a Daf, které měly na loňských tržbách HŽP podíl 47 procent.

 

  Tržby HŽP z prodeje pružin pro železniční nákladní vozy se loni zvýšily na 105 milionů korun z 84 milionů korun v roce 2013. Mezi hlavní odběratele těchto pružin patří slovenská Tatravagónka Poprad či rumunská Astra Rail Industries.

 

  Společnost HŽP loni naopak utlumila svůj záměr prosadit se i na trhu s pružinami pro rychlovlaky, příměstské vlaky, tramvaje a metro, protože odběratelé z tohoto sektoru dopravy mají vysoké technické požadavky. "Uspět v tomto segmentu je velmi náročné," upozornil Vaněk.

 

  Hanácké železárny a pérovny se zabývají především výrobou parabolických pružin pro nákladní automobily a šroubových pružin pro železnici. Téměř veškerá produkce firmy směřuje na export, přičemž stále více výrobků z Prostějova míří mimo Evropu. Hanácké železárny a pérovny loni zaměstnávaly v průměru 248 lidí.

Zdroj: čtk