Horní Slavkov by chtěl obnovení trati až k nádraží ve městě, vlak jezdil zatím do Kounic

25.03.2014 13:14

Horní Slavkov – Město Horní Slavkov by uvítalo obnovu železniční tratě až na hlavní městské nádraží. Obává se také o osud bývalé nádražní budovy, která bez využití rychle chátrá. Řekl to starosta Horního Slavkova Martin Kasal. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vloni dokončila obnovu tratě z Krásného Jezu do Horního Slavkova – Kounic, s pokračováním rekonstrukce ale zatím nepočítá. "Už od roku 1997, kdy došlo k takzvané dočasné výluce, je město pro to, aby zde byl na trati obnoven provoz. Pořád je ve hře i varianta cyklostezky, ale pokud by se něco takového udělalo, tak je to nevratný krok a už by se sem vlak nikdy nevrátil," sdělil Kasal.

SŽDC letos mezi zastávkou Kounice a nádražím v centru města odstranila koleje a z tělesa trati odstranila mnohaleté nálety. Prý aby se zamezilo rozkrádání železničního svršku. Před budovou bývalého nádraží tak nyní zeje prázdná plocha. Pomoc v jednání nabídl i Karlovarský kraj. V případě, že se provoz obnoví, by byl kraj podle hejtmana Josefa Novotného ochoten objednat na ni osobní dopravu. "A to podobně, jako to udělal na úseku z Krásného Jezu do Kounic," řekl Novotný.

Šance na obnovení trati až do města jsou ale malé. "S dostavbou, respektive opravou tohoto úseku SŽDC letos ani v následujících letech nepočítá. Z prostředků na opravy a údržbu řeší udržení provozuschopnosti v první řadě na tratích s celoročním provozem. Na rozhodnutí nemá vliv ani příslib kraje," sdělil mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Podle odhadů by náklady na obnovu asi 1,7 kilometru dlouhého úseku trati byly okolo 20 milionů korun. Náklady tam zvedá to, že kromě kolejí by se musely opravit i dva mosty a železniční přejezd.

Na nefungující vlakové spojení do města doplácí i budovy bývalého nádraží. Architektonicky zajímavý dům se šindelovým opláštěním už opustili i poslední obyvatelé, a je tak prázdný. Ačkoli má zatlučeny dveře a okna, je vidět, že už mizí části dřevěné konstrukce nebo okapy. "Pokud by se obnovil provoz a jezdily by sem vlaky, město by vybudovalo lepší přístupovou cestu pro pěší," uvedl Kasal.

Zdroj: ČTK