Investice do regionálních tratí

24.09.2014 09:34

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) se rozhodla výrazně otočit kormidlem investiční politiky. Po desetiletí zanedbávané tratě regionálního významu se v příštích letech dočkají miliardových investic. Dosud přitom byly v centru pozornosti státu především celostání koridory.

Vytipováno je prozatím dvacet regionálních tratí, u každé z nich se předpokládané náklady pohybují v řádu stovek milionů korun. "Jde o tratě, do kterých se dlouhodobě neinvestovalo, a je rozhodně třeba zvýšit jejich technické parametry a nabídnout je jako konkurenceschopné vůči automobilové dopravě," řekl mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Železničáři postupují v souladu s kraji a vybírají koleje, na kterých chtějí hejtmanství objednávat a do budoucna dotovat dostatečné množství vlaků. Na seznamu jsou například úseky Čelákovice–Neratovice, Hradec Kralové–Trutnov nebo oblíbený Posázavský pacifik Praha–Vrané nad Vltavou– Čerčany.

Cílem je především zvýšit rychlost na lokálkách. Správa železnic například nově zabezpečí přejezdy, instaluje dálkové řízení dopravy nebo postaví nová nástupiště. Kraje by zase měly zaplatit modernější vlaky.

Zdroj:Regionální deníky