Jančura koupil dalších 70 vagonů

09.06.2015 09:38

Soukromý železniční dopravce RegioJet míří k další velké expanzi. Žluté vlaky začnou od prosince jezdit i do Starého Města u Uherského Hradiště, hlavní expanzi chystá RegioJet ale na další rok. Jeho byznysu věří trio bank, které mu půjčilo nově miliardu korun.

 

V zahraničí koupil 70 ojetých vozů pro kompletní rekonstrukci a chce je nasadit na vlaky mezi Prahou a Žilinou přes Vsetín. Tyto dálkové vlaky jsou dosud doménou Českých drah, u kterých je objednává stát ročně za 360 milionů korun. "Chceme být vedoucím dopravcem v dálkové dopravě mezi Českem a Slovenskem," řekl šéf RegioJetu Radim Jančura.

 

Jančura už dříve nabídl ministerstvu dopravy převzetí této linky zdarma, bývalý ministr dopravy Antonín Prachař to odmítl. "Ve chvíli, kdy na trasu vstoupíme, musí skončit i objednávka státu," tvrdí Jančura.

 

Ten očekává, že ČD na trase skončí, když je pro ně nyní linka ztrátová a nechá si ztráty od státu doplácet. Jančura chce vlaky provozovat na komerční riziko a nechat si doplácet pouze kompenzace za státem nařízené slevy. Na trasu chce kromě nově koupených vozů nasadit další pronajaté lokomotivy Siemens Vectron.

 

Už teď jsou platby na vlaky označované ve smlouvě ministerstva a drah jako Ex2 předmětem sporu: RegioJetu i Leo Expressu se nelíbí, že vlaky ČD jsou dotované, i když jedou z většiny trasy po nedotovaném úseku.

Zdroj: idnes.cz