Kdo bere dotace

26.04.2017 19:20

Stát posílá dopravcům jako dorovnání povinných slev pro studenty, děti a invalidy stále větší částku. Loni tak ministerstvo dopravy vydalo přes 233 milionů korun, meziročně o čtyři procenta více.

            Dotace rostou především na železnici, kde dopravci poprvé obdrželi přes sto milionů korun. Největším příjemcem je skupina Student Agency podnikatele Radima Jančury. Loni obdržela za vlaky a autobusy přes 109 milionů, zatímco rok předtím to bylo 96 milionů.

Nárůst se ale týká jen vlaků, které skupina provozuje pod značkou RegioJet. U nich kompenzace vzrostla ze 44 milionů na loňských 58 milionů korun.

Následuje Leo Express podnikatele Leoše Novotného s téměř 26 miliony a na podobnou částku za studentské slevy si přišly i České dráhy.

            Pořadí je dáno mimo jiné tím, že stát dopravcům dorovnává jízdné pouze na komerčních linkách.

Zatímco první dvě firmy jezdí v tuzemsku na své podnikatelské riziko, u Českých drah se kompenzace za slevy týká jen pendolin.

V žebříčku se odráží také oblíbenost jednotlivých dopravců u studentů. „Stát u každé studentské či dětské jízdenky doplácí dopravcům rozdíl do plné ceny. Zlevněné jízdné studentů a dětí do patnácti let tvoří celkem téměř šedesát procent kompenzací státem nařízených slev,“ uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Zdroj: E15