Keňa otevřela železniční trať mezi Nairobi a Mombasou

30.07.2017 01:46

- Keňa otevřela novou železniční trať mezi hlavním městem Nairobi a pobřežním městem Mombasa. Trať, kterou financovala Čína, přišla na 3,2 miliardy dolarů (75,7 miliardy Kč) a je největším projektem svého druhu od získání nezávislosti na Velké Británii v roce 1963. Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC.

Cesta z Nairobi do Mombasy nyní potrvá pouze čtyři a půl hodiny. Dříve cesta trvala přibližně devět hodin autobusem a 12 hodin vlakem. Jízdenka do ekonomické třídy přijde na devět dolarů (213 Kč) a do business třídy na 29 dolarů (686 Kč). Cesta autobusem stojí přibližně čtyři dolary (95 Kč).

Keňský prezident Uhuru Kenyatta při slavnostním zahájení provozu v úterý řekl, že nová trať symbolizuje novou etapu v keňské historii. Zároveň však pohrozil vandalům, kteří by chtěli trať ničit.

"Ti, kteří budou stíhání a shledáni vinnými z vandalizování majetku, který patří všem Keňanům a našim dětem, Bože odpusť, ale podepíši jim rozsudek smrti a budou pověšeni," uvedl Kenyatta.

V Keni však přitom od roku 1987 žádný trestanec, který byl odsouzen k trestu smrti, popraven nebyl.

Železnice byla pojmenována Madaraka Express v souvislosti s výročím ustavení vnitřní samosprávy země 1. června 1964, jež bylo krokem k naplnění nezávislosti Keni na Británii.

Vysoké náklady projektu kritizovala keňská opozice. Tvrdí, že vláda nadsazuje přínos nové železnice pro ekonomiku země, ve skutečnosti prý bude mnohem nižší. Opozice rovněž prezidentovi vyčítá, že si země příliš mnoho peněz půjčila od Číny. Vláda naopak tvrdí, že musí investovat do infrastruktury, aby přilákala zahraniční investory. Náklady projektu se orientačně rovnají asi pěti procentům keňského HDP.

Zdroj:  čtk