Kouty a Olomouc spojí přímé vlaky

17.07.2016 14:08

 – Obyvatelé údolí Desné na Šumpersku zažijí v půli prosince dopravní revoluci. Vyplývá to z návrhu vlakových jízdních řádů, které zveřejnil Olomoucký kraj. Plán mohou nyní lidé připomínkovat. Největší novinkou bude zavedení dlouho očekávaných přímých vlaků mezi Kouty a Olomoucí. Na Železnici Desná jich je naplánováno čtrnáct párů, tvořit budou velkou většinu spojů. V ranní a odpolední špičce budou jezdit každou hodinu.

Cesta z Koutů do Olomouce potrvá hodinu a půl, stejnou dobu jako v současnosti. Opačným směrem se jízdní doba oproti dnešku zkrátí. Kvůli přestupům v Šumperku nyní zabere i dvě hodiny. „Je dobré, že nebudu muset přestupovat. Když budeme mít zpoždění, v Šumperku mi také neujede přípoj,“ uvažuje cestující Libor Dostálek.

Přímé vlaky podle návrhu doplní v pracovní dny čtyři páry zrychlených vlaků mezi Velkými Losinami a Zábřehem, případně Šumperkem. Provozovat je budou buď České dráhy, nebo soukromý dopravce Arriva.

Nepříjemnou zprávu naopak návrh přináší lidem, kteří se zasazovali o zachování vlakových spojů na lokálce z Petrova nad Desnou do Sobotína. O víkendech jsou mezi těmito stanicemi navrženy čtyři páry spojů, v pracovní dny dva páry, které mají zajíždět do Šumperku. Vlaky mají na této trase nahradit autobusy.

„Do Sobotína zůstane v provozu jen několik vlaků, část navíc hodně nešikovně. Třeba ranní spoj ve všední dny bude pro školáky k ničemu, protože do Šumperku přijede tři minuty po osmé,“ upozornil Martin Matějka, který návrh studoval.

Mezi lidmi se šířily obavy, že vlaky do Sobotína časem přestanou jezdit úplně.

Krajský koordinátor veřejné dopravy (KIDSOK) však odmítl, že by objednávka na této trati byla jen dočasná.

„U krajského objednatele nic jako dočasná objednávka neexistuje. Tím, že podpořil projekt (elektrizace Železnice Desná, pozn. red.), musí zároveň podpořit i parametry objednávky dopravy v dlouhodobé perspektivě,“ řekl v dubnu ředitel organizace KIDSOK Jaroslav Tomík.

Návrh vlakového jízdního řádu bude krajský koordinátor dopravy upravovat.

„Občané i instituce mohou na adresu mailto:kidsok@kidsok.cz zasílat připomínky k osobním a spěšným vlakům do 11. července 2016,“ uvedla organizace KIDSOK v tiskové zprávě. Pokud budou mít lidé připomínky k rychlíkům a vlakům vyšších kategorií, postoupí je KIDSOK ministerstvu dopravy, které tyto vlaky objednává.

 

Zdroj: Region- Střední Morava