Kraj získá na železnici od státu

08.05.2016 17:12

VARY – O téměř 20 miliónů korun více bude Karlovarský kraj (KK) ročně dostávat od státu na ztrátu z provozu železniční dopravy.

            „Výsledkem jednání asociace krajů je usnesení vlády, která schválila švýcarský model spoluúčasti státu na financování osobní železniční dopravy,“ uvedl první náměstek hejtmana Jakub Pánik (ČSSD).

„Zajistí všem regionům rovné podmínky, což pro KK znamená, že stát se bude od roku 2020 podílet 30 procenty, a nikoliv jen 25 procenty jako nyní,“ pokračoval náměstek. „Změna přinese úlevu krajskému rozpočtu, neboť státní podíl se zvýší ze 76 na 95 miliónů korun ročně,“ dodal Pánik

            V roce 2019 vyprší desetileté memorandum, na základě kterého stát přispívá krajům na regionální železniční dopravu. „Pro KK to představuje pomoc ve výši 72 miliónů korun navyšovanou o míru inflace – letos tedy 76 miliónů korun,“ uvedla mluvčí kraje Jana Pavlíková, podle které se rozdělování státního příspěvku krajům neřídilo jednotnou metodikou. „Cílem hejtmanů bylo sjednotit přístup ministerstva dopravy, protože konec platnosti memoranda se přiblížil,“ dodala.

Zdroj: Právo