Kraje se snaží vzkřísit železniční lokálky

08.09.2014 09:12

– Navzdory postupnému útlumu okrajových železničních lokálek, které v porovnání s s autobusy vycházejí podle propočtů daňové poplatníky nejméně třikrát dráž, se obě východočeská hejtmanství nyní snaží o jakýsi restart vlakové dopravy. Nový spoj pojede od prosince do Orlických hor, v Pardubickém kraji byl  slavnostní jízdou zase obnoven provoz na trati z Moravské Třebové do Chornic na hranici Jihomoravského a Olomouckého kraje.

V Královéhradeckém kraji přibude od prosince nový vlakový spoj na trati z Doudleb nad Orlicí do Rokytnice v Orlických horách. Nový vlak bude vyjíždět z Doudleb ve 21 hodin a do Rokytnice přijede v 21.35 hodin.

"Vlak bude mít po cestě přípoje ze směru od Hradce Králové i od Letohradu. Změnou vycházíme vstříc požadavkům obcí ležících podél jediné železnice vedoucí do Orlických hor," uvedl náměstek hejtmana Karel Janeček.

"Po řadě let, kdy se železniční doprava na zdejších tratích spíše utlumovala, teď konečně spoje přibývají," řekl Deníku místostarosta Rokytnice v Orlických horách Petr Mareš. Ocenil, že díky novému vlaku se večer do Rokytnice pohodlně dostanou například lidé jedoucí z Prahy.

Dva nové páry vlaků přibudounatéto tratinaŠtědrý den. Původně tudy neměl v této době jet ani jeden.

"Další věcí, o kterou jsme bojovali, byly přípoje," uvedl místostarosta Mareš. I v tomto směru se situace cestujících zlepší. Další úpravy jízdního řádu odstraní u dvou vlaků jezdících z Rokytnice dlouhé čekání ve Vamberku. Zde museli cestující trávit více než dvacet minut. "Spoje budou nově odjíždět z Rokytnice o devět minut později a cestující budoučekatvDoudlebáchnad Orlicí. Tím jim u obou vlaků přibude možnost přestoupit na nový rychlý přípoj ve směru na Letohrad," sdělil mluvčí kraje Michal Friček.

Rozsah vlakové dopravy objednávané krajem by se podle hejtmana Lubomíra France neměl v následujících dvou letech měnit. "Jízdní řády už se usadily, rozsah by měl zůstat stejný," 

Zdroj: Rychnovský deník