Kroměřížské muzeum zaplní modely z Merkuru

17.06.2016 17:30

Expozici ze sbírky Jiřího Mládka bude tvořit zhruba 520 modelů od funkčních kolotočů, přes elektrické vláčky až k historickým kouskům z 20. let minulého století. Uvedl to ředitel muzea Jiří Stránský. Výstava potrvá do 2. října.

            „Návštěvník spatří také řadu železničních jeřábů, obřích vlaků, repliku čočkostroje vynálezce Otty Wichterleho, funkční model slunečních hodin, ježka v kleci zapsaného v České knize rekordů nebo šestimetrový model ivančického viaduktu s pendlujícím vláčkem,“ popsal Stránský. Návštěvníci si budou moci ze stavebnice i sami něco postavit.

            Historie stavebnice Merkur sahá do roku 1920, kdy její tvůrce, strojař a průmyslník Jaroslav Vancl, sestrojil jejího předchůdce – stavebnici Inventor. O pět let později přišel s inovací, kde dosavadní háčkový systém uchycení součástí, který dětem nevyhovoval, nahradil šroubky a matičkami. Nová stavebnice, která dětem umožnila přiblížit se reálnému konstruování, dostala i nový název – Merkur.

            Kovová stavebnice slavila velký úspěch a stala se i výborným vývozním artiklem. V roce 1940 byla výroba zastavena v souvislosti s válečným nedostatkem barevných kovů a obnovena až v roce 1947.

            To se již blížil únor 1948 a znárodnění. V současnosti stavebnici vyrábí společnost Merkur Toys v Polici nad Metují, kde je i muzeum Merkuru.

            Sběratel Jiří Mládek postavil v upravené stodole chalupy na Hamráčku v Kyškovicích u Roudnice nad Labem z dílů stavebnice Merkur model Ocelového města, ale i desítky dalších modelů. Některé jsou ve zmíněném muzeu v Polici.

            Mládek je podle dostupných informací největším sběratelem stavebnic Merkur na světě. Jeho sbírka čítá asi 1200 stavebnic o váze 2,2 tuny.

 

Zdroj: Právo